Lichttwee

Weinig budget? Wel gezond en lekker eten!

Koken met een laag budget betekent niet elke dag bonen uit blik en noedelsoep. Wekelijks moeten rondkomen met weinig leefgeld is voor sommigen echt een uitdaging. Om het even niet te hebben over de hoge prijzen die verbonden zijn aan boodschappen momenteel! Het blijft lastig om te berekenen welke boodschappen passen binnen het budget en of er nog iets overblijft om voor het weekend wat lekkers te halen!

Voor velen is dit herkenbaar. Bijvoorbeeld voor mensen in de schuldhulpverlening waar een deel van het inkomen wordt overgemaakt naar de schuldeisers. Of voor mensen met een inkomen dat net buiten alle toeslagen en kwijtscheldingen valt. Maar ook studenten die met een lening een hoge huurprijs moeten betalen, geven aan moeite te hebben met rondkomen. 

Om te besparen op boodschappen een aantal bespaartips:

  1. Toch wel de belangrijkste is om een planning te maken voor de maaltijden van de hele week. Zo weet je welke boodschappen je al in huis hebt en hoef je niet dagelijks naar de supermarkt. 
  2. Stoom of wok je groente in plaats van koken. Dit scheelt je zo’n €34 per jaar! Doordat het zo snel kookt, verminder je direct de kosten van gas en energie. 
  3. Een andere bespaartip is om gerechten te maken met ingrediënten die in de aanbieding zijn. Maak gelijk wat meer en vries het in! Als je dan een duurdere week hebt, kun je eerst de maaltijden uit de vriezer eten, voordat er weer boodschappen gedaan moeten worden. 
  4. Koop producten van het huismerk in plaats van een duur merk. 
  5. Koop groenten en fruit van het seizoen! Dan zijn ze een stuk goedkoper. 
  6. Tot slot de tip om soep te maken van groente die je nog in huist hebt! 

Low budget koken betekent ook vaak ongezond eten. Daarom delen we graag twee lekkere, gezonde en bovenal low budget recepten.

Als eerst een recept met kip, pesto en broccoli. 
Een potje pesto is niet duur en je kunt het makkelijk een tijd bewaren. 

Stap 1: Voor de broccoli geven we als tip om deze even kort te stomen! Het stomen of wokken – in plaats van koken – scheelt zo’n €34 per jaar! 

Stap 2: Bak de kip, doe deze vervolgens samen met de broccoli en een rode ui in een kom en voeg hier een theelepel mayonaise en citroensap toe.

Stap 3: Roer dit door elkaar en giet de pesto erover. Voeg voor meer smaak wat paprikapoeder en peper toe.

Dit recept kan als salade gegeten worden, maar je kan het ook in een pitabroodje doen of wat rijst erbij koken! 

Voor de vegetariërs volgt er een heerlijke curry met bloemkool, pompoen en linzen. 
Vooral in de winter is dit een geschikt recept, want bloemkool en pompoen zijn dan vaak betaalbaarder. Linzen kun je voor weinig geld in grote hoeveelheden kopen en zijn een fijne vleesvervanger. 

Stap 1: De pompoen snijd je in stukken en rooster je op een bakplaat in de oven voor 20 minuten op 200 graden. 

Stap 2: De linzen kook je volgens de aanwijzingen op de verpaking. 

Stap 3: De bloemkool kun je weer stomen. Voeg tijdens dit proces de volgende kruiden toe: knoflook, gember, koriander, komijn en cayennepeper (tip: koop de gedroogde kruidenpotjes tijdens een 1+1 actie en bewaar ze). 

Stap 4: Laat de bloemkool 5 minuten stomen en voeg een blikje kokosmelk toe. Laat dit 4 minuten pruttelen en voeg de linzen en de pompoen toe. 

Je kan hier eventueel nog rijst of brood bij eten.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Het stilzwijgend probleem: niet-gebruik van inkomensondersteunende regelingen

In een tijd waarin economische onzekerheid en financiële uitdagingen een groot thema zijn, zou je denken dat mensen met een laag inkomen, werklozen, arbeidsongeschikten en andere kwetsbare groepen in de samenleving volop gebruikmaken van beschikbare inkomensondersteunende regelingen. Echter, onderzoek toont aan dat er een stilzwijgend probleem bestaat: niet-gebruik van inkomensondersteunende regelingen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Lees verder >
Financiële problemen werknemer

Financiële problemen bij de werknemer leidt steeds vaker tot ziekteverzuim!

Ziekteverzuim onder werknemers kan meerdere oorzaken hebben, maar wist je dat financiële problemen steeds vaker de oorzaak zijn? Werknemers laten hun privéleven niet thuis als ze naar het werk gaan. Dit geldt ook voor financiële problemen en schulden. De vraag is hier: in hoeverre ben jij als werkgever op de hoogte van deze problemen? En in hoeverre bemoei jij je hiermee? Enerzijds is het een privékwestie, maar een werknemer met financiële problematiek kost een werkgever al gauw €13.000 per jaar!

Lees verder >

Gratis intake

Vraag vrijblijvend een gratis intake aan bij Licht Twee.