Lichttwee

Stijging van de prijzen raakt jongvolwassenen het meest

Het aantal jongvolwassenen dat maandelijks financieel niet meer rondkomt stijgt snel, volgens het Nibud. Ze noemen het zelfs zorgwekkend. In 2018 gaf 36 procent van deze groep nog aan moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, dit is gestegen naar 49 procent. Wat betekent dat bijna de helft van de jongvolwassenen moeite heeft met rondkomen.

De voornaamste reden hiervan is de stijging van de vaste lasten. Het leven wordt duurder, de energieprijzen zijn extreem hoog en de huurprijzen stijgen nog steeds. Door corona hebben minder jongvolwassenen een vast contract en door de inflatie zijn boodschappen erg duur momenteel. 

Als dan ook nog je energiecontract binnenkort afloopt, kan dit echt de druppel zijn. Tweehonderd euro meer betalen per maand kunnen velen niet zomaar uit de mouw schudden. Er wordt dan ook steeds meer geleend bij familie of vrienden. Het Nibud ziet een flinke stijging in deze categorie van 6 naar 9 procent, wat voor de onderlinge verhoudingen problemen kan opleveren. 

Het Nibud waarschuwt voor de verwachting dat het aantal ernstige problemen zal stijgen. Er zijn genoeg signalen zijn die die kant op wijzen, zoals een toename in gebruikers van de Voedselbank en een toename bij incassobureaus van mensen met een achterstand op het betalen van de premie van de zorgverzekering. Trek op tijd aan de bel en schaam je dus niet om hulp te vragen. 

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Het stilzwijgend probleem: niet-gebruik van inkomensondersteunende regelingen

In een tijd waarin economische onzekerheid en financiële uitdagingen een groot thema zijn, zou je denken dat mensen met een laag inkomen, werklozen, arbeidsongeschikten en andere kwetsbare groepen in de samenleving volop gebruikmaken van beschikbare inkomensondersteunende regelingen. Echter, onderzoek toont aan dat er een stilzwijgend probleem bestaat: niet-gebruik van inkomensondersteunende regelingen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Lees verder >
Financiële problemen werknemer

Financiële problemen bij de werknemer leidt steeds vaker tot ziekteverzuim!

Ziekteverzuim onder werknemers kan meerdere oorzaken hebben, maar wist je dat financiële problemen steeds vaker de oorzaak zijn? Werknemers laten hun privéleven niet thuis als ze naar het werk gaan. Dit geldt ook voor financiële problemen en schulden. De vraag is hier: in hoeverre ben jij als werkgever op de hoogte van deze problemen? En in hoeverre bemoei jij je hiermee? Enerzijds is het een privékwestie, maar een werknemer met financiële problematiek kost een werkgever al gauw €13.000 per jaar!

Lees verder >

Gratis intake

Vraag vrijblijvend een gratis intake aan bij Licht Twee.